Renkum Monument Steenoven Jufferswaard Foto 2009
,

3 Generaties Ariëns

Door: Eef Ariëns

Op de Renkumse Open Monumentendagen in september kwam hij met zijn vrouw Marja op bezoek in de Jufferswaard. Voor het eerst sinds zijn vertrek in 1951: Eef Ariëns, de zoon van Anton Ariëns en de kleinzoon van Everard Ariëns de achtereenvolgende steenovenbazen in de Jufferswaard van 1892 tot 1951. Korte tijd later schreef hij:  “Na 67 jaar weer terug op mijn geboortegrond. Dat was raar. Ik was toen te klein voor herinneringen, maar het hele gebeuren maakt meer los dan we dachten. Er kwamen antwoorden maar ook weer vragen waar ik eerder niet aan dacht”

Renkum Jufferswaard. Gehavende steenfabriek met onbekende vrouw. Foto ca1947. Collectie Eef Ariëns

Gouden jubileum horloge van steenfabriek Wolff & Co aan opa Everard Ariëns Collectie Eef Ariëns Foto LvG

Opa Everard Ariëns

“Zegt dit iets: Wolff? Dat was de voorganger van Gustaaf van de Loo als eigenaar van de steenfabriek in de Jufferswaard. Mijn opa was al steenovenbaas op de 5 veldovens van Wolff en kreeg in 1917 dit gouden jubileumhorloge. Het loopt nog steeds.  

Mijn vader en moeder

Mijn vader Anton Ariëns (die op de Jufferswaard evenals mijn opa ovenbaas was) trouwde op 1 juli 1941 met mijn moeder Neeltje Gerards, uit Wageningen. Haar vader had een boerderij aan de Bornsesteeg.

Op 20 april 1948 kregen zij een dochter Anne-Francis en op 26 februari 1950 werd ik geboren. In 1982 is mijn moeder, een week voor haar 69ste verjaardag overleden na jarenlange nierproblemen.

De Oorlog

Op 18 september 1944 heeft Henny Gunsing vanaf de Kleikamp de boerderij van Ariëns in vlammen zien opgaan[1].  Dat vertelde zij toen we elkaar ontmoetten op 10 september. Na 1950 wordt mijn vader steenovenbaas op de Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede. Mijn vader komt op 11 maart 1956 te overlijden. Zijn benen moesten worden geamputeerd. Wat ik begrepen heb is dat het een vernauwing van de bloedvaten geweest zou zijn bij mijn vader.  Dat verhaal van stenen op zijn voet heb ik wel eens gehoord, dat het door zo’n soort ongeluk was veroorzaakt, maar ik kan dat niet bevestigen. Mijn moeder heeft dat nooit verteld.

Het echtpaar Anton en Neeltje Ariëns Foto ca 1946 Collectie Eef Ariëns

Wij verhuizen op 1 mei van de steenfabriekswoning naar Vianen. Echter we krijgen met de verhuiswagen een ongeluk en rollen van de dijk. Mijn zusje van 8 overlijdt, de bevriende timmerman ook en mijn moeder komt een jaar in het ziekenhuis te liggen met gebroken halswervels. En ik, ik word bovenaan de dijk uit de auto geslingerd en heb geen schrammetje!!! Wel een goede engelbewaarder. Toen was ik 6  en na het ongeluk ben ik een jaar bij een familie in Wijk bij Duurstede opgevangen, op een boerderij, bij van Raay. Ik had mijn vader verloren en na dat ongeluk ook mijn zus Anne-Francis. En mijn moeder heeft toen lang in het ziekenhuis gelegen met gebroken halswervels.

De verhuiswagen was een steenwagen van Rijk van Beek uit Wijk bij Duurstede. Die reden ook altijd op de fabriek met zand en grind. Die verhuisde ons wel even. De oorzaak waarom hij van de dijk gereden is was waarschijnlijk dat de chauffeur te hard gereden heeft. Die is later ook veroordeeld. We hebben nog een krantenstukje daarvan.

Mijn moeder is in 1959 hertrouwd en kreeg op haar 48e nog een dochter en ze noemden haar ook Anne-Francis.

Renkum Jufferswaard. Anton en Neeltje Ariëns met dochtertje Anne-Francis. Foto 1949. Collectie Eef Ariëns

Overlijdensadvertentie Anton Ariëns, Wijkse Courant 17 maart 1956.

Trouwboekje van Anton en Neeltje Ariëns 1941. Collectie Eef Ariëns.

Ik ben binnenkort 45 jaar getrouwd, heb een zoon en dochter en een heerlijke kleindochter en ben jarenlang inde bouw als timmerman werkzaam geweest maar woon wel al 57 jaar op de Stee.

Renkum Jufferswaard Steenoven Neeltje met Anne Francis en Eef Ariëns ca 1952 Collectie Eef Ariëns


[1] De steenoven was op last van de bezetters al stil gelegd in 1942. Tot mei 1945 werd de steenfabriek verder vernietigd door de geallieerden die vanaf de overkant van de Rijn het bezette gebied bestookten.

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Eén reactie op “3 Generaties Ariëns”

  1. Mooi verhaal, Lambert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *