Renkum Steenoven Costerus capture 2017 09 07 180232671 gespiegeld
,

Baksteen industrie in Renkum

Tot de Tweede Wereldoorlog waren er in de uiterwaarden van het dorp Renkum nog drie steenovens actief. Op bovenstaande luchtfoto uit 1926 zijn te zien: vooraan de oven van Costerus en daar voorbij de Kleikamp. Helemaal rechts achter zijn (nauwelijks) de droogrekken te zien van de steenoven van de Jufferswaard. De haven van de papierfabriek SK Parenco is vóór 1912 de kleiput van een steenfabriek geweest, nl. van de Kloosterkamp.

De steenoven in de Jufferswaard is de enige waar nog iets van te zien is: de schoorsteen, de fundamenten van de bijgebouwen etc. Sinds 2022 is dat allemaal te bezoeken m.b.v. een podwalk op je smartphone: een GPS gestuurde wandeling met commentaar, inclusief afbeeldingen en video’s.
Bekijk de podwalk

De restanten van deze steenoven vormen sinds 2021 een gemeentelijk monument. Een nieuw te vormen stichting “Behoud Monument Jufferswaard” is nu actief om ook de toekomst van het monument te waarborgen. Hieraan voorafgaand is in 2017 een Open Monumentendag gehouden met veel belangstelling. Daardoor is de basis gelegd voor de huidige schoonmaakgroep Jufferswaard, allerlei activiteiten en bovengenomede stichting. Maar aan de basis van dit alles staat onderstaand verhaal.
Download de PDF

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *