Wageningen Walstraat Joods monument de Levenspoort
, ,

Comité Joods Monument Wageningen en omstreken

door: Redactie van Echo’s van zes dorpen,1997.1

Op 3 maart 1997 werd het Comité Joods Monument Wageningen e.o. opgericht. Het doel van het Comité is: Te komen tot oprichting in Wageningen van een Monument ter nagedachtenis van de 15 Joodse burgers van Wageningen en die
van Renkum, Bennekom, Ede en Rhenen, die in de tweede wereldoorlog in concentratiekampen of door andere oorlogsomstandigheden zijn omgekomen.
De Joodse inwoners van genoemde plaatsen behoorden, als ze lid waren, tot de Joodse gemeente Wageningen en omstreken. Als plaats voor dit monument wordt gedacht aan de Walstraat, hoek Plantsoen te Wageningen. Op deze plaats heeft namelijk tot mei 1940 de Joodse Synagoge gestaan.
Ook ons Genootschap heeft haar instemming met dit streven betuigd. Bij de Postbank is hiertoe een rekening geopend, postbank no. 7630368 o.v.v. Gedenkteken.
Op maandag 24 november 1997 zal de heer A.G. Steenbergen uit Wageningen, o.m. lid en secretaris van de afdeling Zuidwest – Veluwe van het Genootschap Nederland-Israël en de Werkgroep Joods Veenendaal, voor onze leden, donateurs en overige belangstellenden een lezing verzorgen over deze Joden. Hierbij zullen de Renkumse Joden zeker niet vergeten worden. Plaats: Zaal Hervormde Kerk , Kerkstraat 9 te Renkum. Aanvang 20.00 uur.

Noot van de webredactie: Het monument, een sculptuur van Yetty Elzas, is 3 jaar later, op 5 mei 2000, opgericht aan de Walstraat in Wageningen, ter herdenking van 71 Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland.

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *