Heelsum, Utrechtseweg. Papiermolen Pannekoek. Foto: ca. 1870. Collectie Gelders Archief 513-1129.
,

Heelsum (1900-2000)

De Heelsumse beek tot aan het Wilhelminapark is de grens tussen het Renkumse en het Doorwerthse gedeelte van Heelsum. Het gemeentehuis van Doorwerth staat aan de Koninginnelaan in wat nu Heelsum is. Het Kerkje op de heuvel is ooit gebouwd als kapel van het kasteel. Dit verklaart ook de naam van het kerkhof: Begraafplaats Doorwerth.

Tussen 1900 en 1920 worden villa’s langs de Utrechtseweg en de Kastanjelaan gebouwd. In 1920 maakt ir. Jos Cuypers een uitbreidingsplan. Ten zuiden van het Wilhelminapark ontstaat een villawijk. Ook worden er villa’s gebouwd aan de Prins Bernhardlaan en de Kamperdijklaan. Aan de Parallelweg worden arbeiderswoningen gebouwd en aan de Annaweg dienstwoningen.

Op de plek waar nu serviceflat Hoog-Doorwerth is, stond een windmolen: de Koninklijke papierfabriek Pannekoek & Co. De firma Schut bij de Veentjesbrug is de enige grotere industrie die nu nog draait als een van de oudste nog steeds bestaande bedrijven in Nederland.

Naast de steenoven in de Jufferswaard, de papierfabrieken van Schut en Pannekoek kende Heelsum ook Rogym: (1920-1983) aan de Ottoweg, een forse fabriek die gespecialiseerd was in bouw van gymzalen en gymnastiekmeubilair. In 1983 is het bedrijf overgenomen door Janssen Fritsen in Wageningen.

Aanvankelijk, mede dankzij de aanwezige wasserijen langs de Heelsumse beek en de goede bereikbaarheid met de tram- en later busdiensten, heeft Heelsum zich vooral ontwikkeld in de zorgsector. Op dit moment staan er in Heelsum vier grote seniorencentra langs de Utrechtseweg.

Hotel Klein Zwitserland en restaurant De Kromme Dissel genieten landelijk bekendheid.

In 1927 werd de Heelsums Harmonie opgericht en die is nog steeds zeer actief. De muziek zit Heelsumers in de genen: veel leden dragen familienamen als Stunnenberg, Roozenboom en Tollenaar.

Aan de noordzijde van Heelsum hebben zich aanzienlijke sportfaciliteiten en een regionaal belangrijk 27 holes golfterrein ontwikkeld. De korfbalvereniging De Korf Ons Doel (DKOD) vierde in 2022 haar 90-jarig bestaan. In 1968 werd DKOD voor de 10e keer kampioen in de hoofdklasse Centrum. De club werd landskampioen in 1957, 1967 en 1996.

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *