Nr 31 Keijenberg 1912
,

Keijenbergsebeek Renkum

Op de ansicht van de week zie je één van de meest gefotografeerde plekken van Renkum, de Keijenbergsebeek. Jeugdsentiment voor veel Renkumers want daar ging je heen om te pootjebaden of op schoolreisje. Vooral op woensdagmiddag en op zaterdag was het er vaak erg druk als het mooi weer was. In de beek vingen we stekelbaarsjes en negenogen zoals wij ze noemden. Pas later leerde ik dat ze eigenlijk beekprik heten. Door de overvloedige regenval van de afgelopen tijd  staat er weer water in de beek wat het een stuk leuker maakt.

“bommengat” 11 januari 2024. Reactie van Maria Bexkens op Facebook.

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

4 reacties op “Keijenbergsebeek Renkum”

  1. Lambert

    Misschien werd deze plek vaak “bommengat” genoemd, maar een echt bommengat in de oorlog was volgens Henk van Gelder (1926-2020) tegenover hun huis (Schaapsdrift 16) in dezelfde beek: de Molenbeek. Het echte bommengat is kort daarna weer gedicht om de beek weer te laten stromen.

  2. Maarten Veldhuis

    Hallo,

    Bij ons (waterschap vallei en veluwe) en de Bekenstichting heet deze beek de Molenbeek. Benieuwd naar de afkomst naar de Keijenbergerbeek (hij stroomt langs de Krijenberg, dat weet ik, maar is deze naam gegeven door de omgeving?)

    1. Jos

      In de volksmond heet de beek al heel lang de Keijenbergsebeek. Een Renkumer zal niet snel iets anders zeggen. Dat komt natuurlijk door de omgeving waar de beek te vinden is. Het is een prachtig gezicht de beek te zien stromen op dit moment.

  3. Op de Keijenberg bij Quadenoord te Renkum, is de titel van de ansichtkaart uit de periode 1920 1925.

    Een vrijwel zelfde foto is bij het Gelders Archief te vinden:
    Weg naar den Kwadenoord bij Heelsum, 1920-1925
    Bestandnaam: NL-AhGldA_1513_2296.jpg
    Beschrijving: Molenbeek
    Datering: 1920-1925
    link: https://permalink.geldersarchief.nl/5C38CA6024D248CD9A1E861771D93C6B

    Op ansichtkaarten vinden we wel meer net niet kloppende onderschriften. En rond 1925 waren de boeken van Ruud Schaafsma over de Renkumse en Heelsumse beken nog niet verschenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *