Verhaal over wandeling van smid Janssen en kinderen naar de steenoven in de Jufferswaard met observatie van elementen van het stookproces
, ,

Zondagochtendwandeling naar de steenoven in de Jufferswaard

Op Zondagmorgen wandelen met mijn vader en zusje

door Henk Janssen, Artikel Echo’s 1999.2

Op zondagmorgen ging mijn vader vaak uit wandelen met mijn zusje en mij, zodat mijn moeder rustig het eten klaar kon maken. Steevast ging hij dan met ons naar de steenoven van Pilo Ariens.

Als mijn zusje genoeg had van het kijken bij de oven, gingen we naar buiten. Daar lagen aan wal de schepen te wachten op nieuwe lading. Mijn vader maakte vaak een praatje met de schippers omdat hij ze persoonlijk kende. De meeste schippers kwamen vaker in Renkum en kwamen voor de een of andere reparatie vaak bij mijn vader in de smederij. Een aantal namen kan ik me nog herinneren ; o.a. fam. Wennekes, fam. Derksen en de fam. Penraad. Deze laatste familie was een al wat ouder echtpaar met twee zonen en een dochter, Zestig jaar later lagen deze zoons met hun wat onttakelde schip in de Rosandepolder in Oosterbeek. Als al het nieuws besproken was en de kerkklok sloeg twaalf uur, dan gingen we weer naar huis.

Ansichtkaart gefotografeerd vanaf het Renkumse Veer. Links aan de horizon de (‘Pilo’)schoorsteen van de vlamoven in de Jufferswaard. Daarvóór het Rijnzwembad. Rechts de 3 ringovens van Van Wijck in Heteren.

Dit zijn van die herinneringen die je te binnen schieten als je in de krant leest over de nog vage plannen die er zijn met de restanten van de steenoven van Pilo Ariens.

Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *